Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other subscribers

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Синдром на Аспергер ли е отговора?
intj with asperger

Синдром на Аспергер ли е отговора?

От малък съм се чувствал адски различен от масата хора и това чувство все още е с мен даже на моменти имам усещането, че дори се засилва.

Още от преди да тръгна на училище усещах огромна разлика между мен и останалите деца. Основно в начина на поведение и това от какво се интересуваха повечето и как се държаха с другите.

Наскоро започнах да се оглеждам по мрежата за възможни отговори на множеството въпроси в главата ми и те ме отведоха до това чудо наречено Синдром на Аспергер. Води се нещо като първо ниво Аутизъм, но няма общо с тежките форми на този вид заболяване.

По-скоро влиза в спектъра на този вид състояния и се води психично разстройство, за което са характерни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси.

За хората, имащи синдром на Аспергер, е типичен силен, почти маниакален интерес към дадена област.

Последното изречение е особено валидно за мен и като се сетя какви трудности имах в училище и колко мразех това място започнах да се замислям още повече.

Винаги съм имал много тесен кръг от приятели, който за жалост през последната година стана толкова тесен, че на практика изчезна.

Не ме разбират хората масово и това е. И не ги виня. Не мога да ги карам на сила, а не мога и да променя същността си, за да им е удобно на тях.

Имам много засилена интуиция и през огромната част от 33-те ми години на тази земя съм се уповавал основно на нея.Всъщност съм се предавал само, когато не съм я слушал и съм се съмнявал. Голяма грешка!

Хората често са ми като отворени книги и дори без да ги слушам мога да ги опиша с голяма точност. Тези пък, които много говорят и нищо не казват са още по-лесни.

За капак на всичко съм и Дева и за жалост често се случва така, че критиката ми се възприема като някаква нападка, а аз чистосърдечно искам да предложа решение и по-добър вариант. i told you

Много често се случва така някой да ми поиска мнение или съвет как да направи нещо и след това да съжалява, че не ме е послушал, защото това което съм казал не му е харесало изначално.

Не знам как го правя просто от малък имам чувството, че мога да виждам в бъдещето и как определени неща ще се развият. И толкова пъти съм познавал и съм прогнозирал правилно, че понякога дори се чудя дали е на шега или наистина имам адски изострени сетива и обширен поглед над нещата.

Мозъкът ми работи много бързо с определени неща и често стигам много бързо до прозрения, които на другите могат да им отнемат доста време.

Намирам бързи и ефективни решения на много проблеми и мога сравнително бързо да разбера защо едно нещо не е както трябва и да намеря начин да го коригирам.

Имам голям афинитет към изкуството и в частност музиката, с която се занимавам от няколко години вече в домашното си импровизирано студио.

Нищо не ми дава такова усещане за живина като музиката. От малък съм бил винаги много запален и ми бе мечта един ден да мога създавам музика.

Синдром на Аспергер

Връзката със синдрома на Аспергер я правя главно заради липсата на развито чувство за социализиране и създаване на връзки и приятелства.

Да имал съм някакви връзки през живота си и някакви приятели, но като цяло винаги съм обичал повече да съм сам и да се занимавам с моите си неща.

Хората като цяло ме натоварват и изтощават адски много. Мразя шумни места с много хора. Усещам много енергии на такива места и започвам да се чувствам изморен и да се натоварвам с чужди емоции понеже ги прихващам много лесно.

Дори малки шумове понякога ме дразнят и ми бъркат в мозъка. Стряскам се много лесно от резки звуци и движения около мен. Прихващам много неща отвън имам адски изострен слух за някои определени звуци и честоти.

Обичам да съм с хора, които ме разбират, и с които мога да водя по-смислени и дълбоки разговори.

Мразя да си губя времето с разни празни приказки от сорта на спорт, политика, какво кой казал по телевизията и разни тъпотии с „известни личности“.

Ако съм сред мои си хора се чувствам изпълнен с енергия и готов да прекарвам с тях цялото време на света. Нивото ми на лоялност е off the fucking charts.

Живея сам от доста време вече тъй като останах без родители, но поне имам брат на един етаж разстояние. А си имам и черен четирикрак приятел, който много си го обичам.

Обичам си собствената компания и никога не ми се скучно, защото хем работата ми е да пиша хем имам много различни хобита като правенето на музика, играта на hearstone, снимките с фотоапарата из природата, готвенето, четенето на книги, гледането на смислени филми, писането на блогове тук в mysoulsearch и лутането из дебрите на душата и човешката история.

  • Често ми е проблем, че приемам буквално някакви неща и приказки от други хора.
  • На моменти говоря странно и ми трябва време докато успея да се изразя нормално.
  • Не мога да заговарям непознати хора. Чувствам се неловко и дори тъпо като трябва да измислям някакви неща насила.
  • Мразя неуважението и невежеството и вероятно затова ми е трудно като цяло с хората защото масата от тях са невежи и нямат никакво уважение.
  • Лесно се разсейвам, но същевременно мога да се фокусирам в нещо и да го правя с часове наред дори да е нещо супер скучно като събиране на статистика и синтезирането и в таблици.

С инструменти и неща свързани с физика и химия и математика съм адски сакат, но за сметка на това имам много други силни страни и може би тази, която най си обичам е голямото сърце.

Мога да изглеждам студен на моменти, но всъщност съм доста чувствителен и през годините емпaтът у мен е станал доста голям.

Това вероятно е една от причините да стигна до веганството и до това да разбирам и припознавам болката на хората и да не ги съдя за определени неща.

Намирайки различни хора с тези характеристики по мрежата виждам, че те са имали сходен път на развитие и са поели по същия път като мен, така че това определено не е случайно. Не са някакви отделни 1-2 случая.

Не мисля да си давам парите да ходя по лекари да ми поставят диагнози, така че започвам да приемам тези свои различия все повече и да гледам да извличам максимална полза от положителните аспекти, които хич не са малко!

Има доста хора със Синдром на Аспергер, които също така попадат в INTJ профила и се занимават с музика, вегани са, имат засилено чувство за справедливост, мразят празни приказки и губене на време и са адски аналитични и интелигентни.

Надявам се някой ден да имам щастието да се срещна и аз на живо с такива хора тук в България понеже засега тези ми съмишленици са пръснати из цял свят и комуникацията ми с тях е през YouTube.

Please follow and like us:

Leave a Reply