Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other subscribers

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Промени, възгледи, начин на мислене и живот след 5 години Веганство
веганството като начин на живот и мислене

Промени, възгледи, начин на мислене и живот след 5 години Веганство

Пет години почти изминаха откакто филмът Earthlings промени коренно живота ми и разбиранията ми за много неща.

Беше началото на 2014-та. Още помня колко бърза и рязка беше нагласата ми за тази промяна след има няма 30 минути, които успях да изгледам от този филм.

Дотогава не си давах сметка какво всъщност представлява индустрията, която се занимава с експлоатация и убийство на животни.

Като всеки останал аз просто си купувах опаковано парче месо, сирене и т.н, без грам да се замислям за животните и това, което се случва с тях.

Филмът е тежък и до ден днешен не съм го изгледал целия. Плаках докато гледам първите 30 минути и от този ден нататък все на сълзи ме избива като гледам някое кратко видео за случващото се с животните по фермите в цял свят.

Все още смея да твърдя, че това е едно от най-добрите решения, които съм вземал през живота си и въпреки че то носи своите социални последици връщане назад няма.

Адски много промени настъпиха в мен и възприемането ми за живота като цяло. Последва активен период на търсене на информация и дълбаене в много различни посоки.

Веганството според мен не се свежда просто до това да спреш да консумираш продуктите добивани от измъчване на животни.

Има доста по-дълбок смисъл и това е, така да се каже, първи стадий на осъзнаването на много погрешни и вредни практики, с които сме израснали, защото така сме били приучени и това ни е било насадено.

Малко предистория

Тъй като от малък ми се налагаше да се науча да готвя, това се превърна в едно огромно хоби за мен и съответно в него имаше солидна доза експерименти с всякаква храна.

Доста дълго време не си давах сметка какво слагам в устата си и връщайки се назад се чудя как не съм развил някакви сериозни проблеми от начина си на живот.

С лека тъга си спомням моментите, в които количката в магазина се пълнеше с кайми, сирена, кашкавали, чипсове, коли, редбули, десерти, you name it. Лайнакс на макс!

Ядях бургери, дюнери, пържено, мазно, смесвах храна с кола и други напитки. И грам не се замислях за цялата тази работа.

Докато един ден нещо в мен започна да се променя и реших, че трябва да спра колата, защото за нея поне знаех колко е вредна.

Исках да започна да пия повече сокове и пресни плодове да ям и един ден както си търсех някаква рецепта за смути и попаднах на канала на Freelee The Banana Girl, която по онова време заедно с бившия и вече приятел, беше един от лидерите в основаването на YouTube Веган обществото.

Прекарах два дни на канала и гледайки рецепти и начина и на живот и почнах да се замислям за доста неща и на третия ден от нейно видео научих и за филма Earthlings.

Long story short. Денят, в който изгледах 30 минути от филма взех генерално решение за промяна.

Започнах с месец без месо и много малко млечни и тук-там яйца. Още на втората седмица вече се чувствах като нов човек без нито хапка месо и не усещах никаква липса и желание да ям повече.

След това около 2-3 месеца продължих с много рядка употреба на моцарела и пармезан и след това тотално спрях всички видове животински продукти.

Кадрите от филмите и клиповете ми повлияха много и поне съм малко по-чувствителен и със завишени нива на емпатия ми беше адски лесно да взема рязко и генерално решение по въпроса.

Просто си казах, че не искам да подкрепям това безмилостно робство и насилие и да съм още една причина за изкуственото създаване на чувстващи болка живи същества, които се раждат, за да живеят в клетка и да биват бити и измъчвани докато не дойде време да ги заколят в пълно съзнание окачени на кука.

Промяна в начина на хранене

Първите две години определено ми бяха малко вманиачени и доста четях и се информирах за калории и коя храна какво съдържа и от кое колко  трябва да ям, за да си набавя нужното.

След това лека полека започнах да навлизам малко по-навътре в нещата отърсвайки се от това почти нервно следене на калории и количество храна.

Доста обилни порции салати ядях и пиех по цяла кана смути на закуска, но с времето някак това се промени.

Сега има дни, в които дори не закусвам, а просто пия повече вода или ако закусвам хапвам по 2-3 банана.

Обикновено хапвам повече на обяд, а понякога просто ям една голяма купа с ориз и зеленчуци на вечеря и това ми стига.

Хапвам основно ориз, картофи, боб и леща, но си ям и пица, и спагети, и си правя сандвичи веган кюфтета и дюнерчета с фалафели.

Хапвам си и ядки и сурови семки, от време на време някое смути гаврътвам.

Придържам се към някакви основни и прости неща, които хем не изискват много време за приготвяне, хем ми дават това, от което имам нужда, хем са вкусни.

Нямам толкова големи претенции вече към храната. Радвам се и на купичка леща с две филийки хляб и не мисля, че се лишавам от нещо, ако избера обикновена храна.

Хем харча по-малко пари за храна, хем ям колкото ми се яде, защото от простата храна винаги можеш да си хапнеш в повечко.

Дори когато изяждам 2/3 пакет спагети не се чувствам така както преди, защото я няма тежестта в стомаха от месото и кашкавала. Не ми се доспива като изям един килограм храна и това е осезаема разлика.

Промяна в начина на мислене

Въпреки че набра сериозна популярност през последните няколко години все още доста хора смятат веганството за крайност. Едни казват, че си сектант, други, че са ти промили мозъка, трети ти обясняват как само се заблуждаваш, че нещо променяш.

Слушам ги, и ги разбирам, понеже преди и аз съм мислел по същия начин и съм съществувал от това ниво на съзнание.

Сега обаче е различно. Виждам как цялата тази работа с яденето на месо и експлоатация на животни не само вреди на земята като цяло, но и на хората.

Всичко е изкуствено създадено. Просто бизнес. Експлоатация на човешкото съзнание и емоции.

Точно в това се е превърнала „храната“ през последните 20-30 години. Химия, която има за цел да ти даде един хубав dopamine rush в мозъка и като се намуаш да се върнеш отново за още. Както един зависим от наркотици чака с нетърпение момента за следващата доза.

Хората те наричат наркоман ако пушиш трева например, но не се замислят, че не могат да живеят без кашкавалче и сиренце и ако им дадеш това сравнение директно те пращат за жълта книжка.

Когато спреш да ядеш смърт и всичкия стрес, с който животинските продукти те пълнят всеки ден тялото започва да функционира по различен начин и мозъка на стомаха също.

Започваш да живееш от по-високо ниво на съзнание и живота ти не се върти около ниските енергии на най-долните чакри и това как да се натъпчеш и да ти е убуууууу.

И това не е повод да се правиш, че си нещо повече от другите. НЕ! Това е завръщане към себе си. Към истината. Към това, което усещаш в сърцето си, а не това, което те кара да искаш да лапаш още и още докато не се пръснеш от тъпчене.

Именно на такова ограничено и ниско ниво на съзнание живееш докато се тъпчеш с животински продукти и останалите видове преработени боклуци, които те държат в плен на ниските вибрации.  Наяж се, за да преживееш и този ден, че и без това всичко е толкова скапано и лайняно наоколо поне да си хапнеш да ти е вкусно…

Задоволяваш някакви първични нужди и си мислиш, че си хищник, който от това има нужда. Колко елементарно е това и ограничаващо.

Ние не случайно имаме много по-различно преживяване на този свят от останалите същества. Не сме излезнали от гъза на маймуни и не сме хищници. Не сме ловци на мърша. Месото не ни дава живот, а ни отнема енергията и ни ограничава.

Душата, като че ли често няма нужда от много храна и може да се храни с преживявания. Ако се научиш да слушаш и наблюдаваш тялото си, то ще ти казва кога от какво и колко има нужда.

Някой като ми каже нещо от сорта на „кво ми се жалваш за некви прасета знаеш ли колко хора страдат по света“, и просто ми става тъжно.

Тъжно ми е как не се влага грам мисъл и разсъждение, а просто се защитава „личното право“ да си ядеш каквото искаш и да нападаш този дето е избрал различното от теб.

Същите тези хора не си дават сметка, че колкото те е грижа за животните толкова те е грижа и за хората, защото знаеш не само как тази храна вреди на хората, които я ядат, но и на тези, които са роби в индустрията и всеки ден убиват, за да живеят и на тези, които живеят в близост до фермите и се разболяват от какво ли не заради помията която се излива около тях и миризмата на мърша.

Разбираш, че всичко е свързано и те е грижа за всичко. Затова избираш да се откажеш от личните си облаги и спираш да допринасяш за разрастването на една болна индустрия, която се издържа от смърт и мъчения над същества, които също като човека имат чувства и ронят сълзи от болка и тъга.

Усещат болка, плачат, искат да са до семейството си. Искат да ги оставиш на мира да си пасат и да си тичат навън. Никой не иска да живее в клетка голяма колкото тялото му и да бъде измъчван докато не бъде убит по най-жестокия и безчувствен начин. НИКОЙ!

  • Защо трябва да си част от проблема, като можеш да си част от решението?
  • Защо трябва да причиняваш болка, като можеш да избереш да не го правиш?
  • Защо трябва да си мислиш, че си толкова важен и имаш там някакво имагинерно право да си правиш каквото си искаш понеже някой ти е предоставил тази възможност?

99,9% от хората в днешно време нямаше никога да ядат месо, ако трябваше сами да убият животното и след това да го разкостят на парчета. НИКОГА! ФАКТ!

Но нали някой друг поема тази част от нещата пък ти отиваш само да си вземеш готовия продукт. Чиста работа. Не се цапаш. Бързо става. Мнооо яко!

Стана ли „вредно“ популярно веганството?

От една страна е хубаво, че все повече хора се обръщат към този начин на живот, но както всичко в днешно време и веганството се превърна в бизнес.

Лошо няма. Но вместо фокуса да е върху промените в начина на мислене и разбиране за света, които то провокира вече отиваме на лабораторно месо, соево мляко и тофу.

Известните личности почнаха да си правят реклама с веган диети и колко ги е грижа уж и започна да прилича на цирк малко цялата работа.

Повечето веган страници в социалните мрежи са пълни с жълти веган новини и всичко почна да се върти около това към кое известно име да се добави думата веган, за малко повече трафик.

И това сякаш се превърна в поредния трик на системата, който да раздели хората по още един признак и да ги накара да се джавкат едни с други.

Веганите изливат мъката си и недоволството от тези дето ядат месо по мрежата и колко невежи са, а другите в отговор създават анти веган групи и дебнат да напишат бекон под някой пост във веган група.

Тъпа работа като цяло е това и много малко, като че ли се замислят какъв цирк реално се разиграва и как това е просто инструмент, който вече се използва по предназначение от медиите и системата като цяло.

Поредният епизод на Разделяй и владей.

Масово компании, които се занимават с производство на месо и сирене купуват малки нови фирми за веган продукти и просто си покриват загубите от пренасочените клиенти по този начин.

Инвестират се стотици милиони в лабораторно месо вместо да се мислят начини за природосъобразно и ефективно изхранване на огромна част от популацията, която живее в пълна мизерия с по доларче на ден.

Но няма пари в това начинание…а щом няма пари значи няма и кой да се занимава с него.

Индустрията вече се преориентира и вижда, че хората масово ще продължават да си купуват същите неща, ако им лепнат нов етикет и ги накарат да се почувстват добре от покупката си понеже на кутията пише cruelty free. Веган наденици, кебапчета, кюфтета. Фейк месо, фейк рибени филенца, фейк луканка.

Ама то целият ни живот в днешно време е станал една фейк измислица, та това всичкото си е просто следствие от първото неправилно закопчано копче на ризата, както се казваше в една поговорка.

Искам да вярвам в положителни промени и, че такива ще се случат, но те зависят от всеки един човек на индивидуално ниво. Само така ще се постигне истинска и голяма глобална промяна. Всичко останало е просто замазване на положението и заместване на един бизнес с друг.

Надеждата умира последна де. Все още не са измислили нещо, което да я убие нея.

Please follow and like us:

One Comment

Leave a Reply