Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other subscribers

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Какво избираш?
choises in life

Какво избираш?

Толкова често се случва да мислим, че нямаме избор и сме притиснати от различни обстоятелства, но това май не е съвсем така.

Да, има неща, които не зависят от нас и не можем да изберем, като семейството си например.

Но някои смятат, че дори това избираме сами, още преди да дойдем на този свят и на мен ми звучи вярно до голяма степен предвид това, в какво семейство се родих, и какво стана с него. Това обаче е дълга тема за друг блог.

За изборите ми се говори сега и затова колко трудно става в днешно време да направиш правилния избор. И под правилния имам предвид, този избор дето сърцето ти го нашепва, а не този който всички около теб очакват да направиш.

Лесно е да избереш да правиш както всички останали и да следваш и имитираш поведението на околните, за да спечелиш техните адмирации и да се почувстваш добре от това.

Това обаче е фалшиво и мимолетно щастие, което изчезва също толкова бързо колкото е дошло, а после се чувстваш още по-празен от преди.

Защо трябва да е толкова трудно да следваме собствените си желания? Защо е трудно да кажем НЕ на неща, които знаем дълбоко в себе си, че са грешни и неправилни?

Защо вървим срещу себе си и ценностите си в името на чуждо одобрение на едно погрешно и изкривено поведение?

Защо нараняваме? Защо пренебрегваме? Защо не си даваме зор? Защо не полагаме грижи на правилното място? Защо ядем скапана храна? Защо бързаме постоянно и само искаме?

Защо не можем да спрем и да се огледаме, за да можем да видим по-ясно. Защо искаме светът да е по-добро място и всички да са добри и разумни, а не започваме от себе си?

Защо постоянно избираме да се крием зад илюзиите, че се чувстваме по-добре като се вписваме в едно счупено общество, което се крепи на разруха и безхаберие?

Едно общество, което знае само да иска и да отстоява претенциите си, но не знае какво и как да дава, защото мисли, че няма какво да даде.

Консумирай и хвърли, а после се завърти и повтори.

Много е трудно да не реагираш емоционално на заобикалящата те среда. Тя просто е конструирана по този начин, за да те кара постоянно да реагираш емоционално на нещо и по този начин да отдаваш силата и енергията си, за да нямаш после за себе си и за истински важните неща.

Поводи да хулиш и да мразиш колкото искаш, под път и над път. И докато се хабим по негативното ставаме безчувствени и обезверени, а след това прехвърляме тази енергия върху най-близките си вместо да им отдаваме любов и нещо позитивно.

Да вършиш правилните неща в днешно време не е нещо, което ще ти донесе много популярност и приятели, но малкото такива ще са истински и ще се чувстваш добре вътре в себе си от това, което правиш.

Човек започва да мисли и живее по много различен начин, когато започне да се интересува живо от изборите, които прави и вижда как те се отразяват не само на него, но и на заобикалящата го среда.

Адски много избори правим всеки ден купувайки нещо. С всяко едно нещо, за което даваме изкараните си с труд пари ние казваме. Това е ок, аз го подкрепям!

А колко от тези неща дето купуваме са вредни и произлизат от робство, насилие и унищожение? Много?!!

Не си даваме сметка, защото виждаме нещо, което адски много искаме и в мозъка веднага се прави връзка с това какво ще изпитаме като си го купим.

Най-често е храна и най-често тази храна е вредна не само за нас, но и за майката природа, която страда не само от производството й, но и от отпадъците, които тази храна създава след това.

Някой ще каже, че това ни се предлага и нямаме избор. Напротив. Избор има всеки да купи това, което му се предлага или да не го купи.

Когато си наясно с нещата и отново избираш да погледнеш на другата страна – ти правиш избор.

И това е ок. Въпроса е да го съзнаваш. Тъжно е обаче да знаеш последиците от действията си и да продължаваш да правиш същото отново и отново, защото живееш с идеята, че това е твое право.

Това е нездравословната част на Егото, което не може да приеме фактите, защото истината боли и то много добре знае как стоят нещата.

Да, боли и точно тази болка е твоя път към по-добрите и правилни избори. Тази болка е пътят към израстването ти като човек и само чрез тази болка можеш да се научиш да си по-съпричастен и да обичаш повече и да те е грижа повече.

Не само за теб, но и за всички останали, които живеят заедно с теб на тази земя.

Болката изгражда, а не разгражда. Фалшивото щастие е това, което разгражда човека и го прави един безотговорен консуматор, който се интересува единствено от задоволяването на въображаемите си нужди.

Нека се стараем да избираме по-разумно. Нека първо нас да ни е грижа и да не чакаме другите, да се променят преди нас.

Живеем в ерата на информацията и поне според мен сме длъжни да отделяме време и да се информираме за това как можем с действията и поведението си да бъдем по-добри един към друг,  как да се отнасяме по-добре към животните как и да се грижим за земята, така както, тя се грижи за нас.

Можем. Всички. От нас зависи. Всеки един избор, който правим е важен и действията ни на индивидуално ниво правят възможна желаната от всички ни промяна в глобален мащаб!

Please follow and like us:

Leave a Reply